Objavljena presuda u predmetu Nenad Radetić i drugi

29.12.2023, 13:02

Sud BiH je 28.12.2023. u predmetu Nenad Radetić i dr. (S 1 2 K 044550 23 K), nakon okončanog glavnog pretresa, donio i javno objavio presudu kojom su optuženi Nenad Radetić i Jugoslav Tepić oglašeni krivim što su, radnjama opisanim u izreci presude, počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Sud je optuženima za počinjena krivična djela izrekao sljedeće kazne:

 

  • optuženom Nenadu Radetiću - kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci;
  • optuženom Jugoslavu Tepiću – kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci.

 

Na osnovu zakonskih odredbi, od optuženog Nenada Radetića se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos u visini od 100,00 EUR.

 

Optuženi su oglašeni krivim što su, dana 16.10.2020. oko 07:00 sati, na Međunarodnom graničnom prijelazu „Gradiška“ između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih osoba – policajaca Granične policije BiH, na poslovima granične kontrole lica i vozila na ulazu iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, s namjerom da za novčanu korist u okviru svoje funkcije izvrše ono što ne bi smjeli, zahtijevali i primili dar u vidu novca, i na taj način stranim državljanima omogućili nezakonit  ulazak u BiH.